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Recently, the Internal Revenue Service (the “IRS”) hosted a phone forum (the “IRS Phone
Forum”) during which IRS representatives discussed certain of the guidance issued this

fall that relate to retirement plan distributions and addressed practitioner questions.

This alert summarizes the content of the IRS publications listed below, and, where
applicable, highlights the comments made by IRS representatives during the recent IRS

Phone Forum:

Notice 2009-82 - Required Minimum Distribution Rules
» Revenue Ruling 2009-31 - Annual Paid Time Off Contributions

» Revenue Ruling 2009-32 - Paid Time Off Contributions at Termination of
Employment

» Notice 2009-68 - Safe Harbor Explanation - Eligible Rollover Distributions

» Notice 2009-75 - Roth IRAs - Rollovers From Employer Plans



Required Minimum Distributions

Section 401(a)(9) of the Internal Revenue Code of 1986, as amended (the “Code”) and
the Treasury regulations thereunder, require that participants in tax-qualified retirement
plans generally begin taking required minimum distributions (“RMDs”) by the April 1st
following the calendar year in which they attain age 70 % or, if later, the year in which
they retire from the plan sponsor, with certain limited exceptions for 5% owners. The
amount of the annual RMD from a defined contribution plan or an IRA is determined by
dividing the account balance as of the last day of the prior year by a factor from the
applicable table published in Treasury Regulation Section 1.401(a)(9)-9. Failure to take a
required minimum distribution can expose the plan sponsor and the participant to

significant tax penalties.

Worker, Retiree and Employer Recovery Act Suspends 2009 RMDs. The Worker, Retiree
and Employer Recovery Act of 2008 (“WRERA") waives the requirement that RMDs be
made from defined contribution plans (and IRAs) for 2009. However, because of
ambiguities in the statute and a lack of subsequent guidance, there were many
uncertainties, including, for example, whether the RMD waiver was required or simply
permitted, how to report and withhold on distributions that would have otherwise have
been considered RMDs for 2009, and whether such distributions are eligible rollover

distributions.

Notice 2009-82. On September 24, 2009, the IRS issued Notice 2009-82, which provides
guidance on the waiver of 2009 RMDs, including transition relief through November 30,
2009, rollover relief, additional information in the form of Q&As, and sample

amendments.

Transition Relief Through November 30, 2009. Notice 2009-82 provides that there is no
operational failure if a plan was not operated in accordance with its terms regarding
RMDs and related payments between January 1, 2009 and November 30, 2009 because

the plan:

- did not make distributions that are equal to 2009 RMDs, or distributions that are
part of a series of substantially equal distributions that would have included 2009
RMDs;



- did not give participants and beneficiaries the option to receive or not receive
distributions that include 2009 RMDs; and

« did not give participants the option of rolling over distributions that otherwise would
have been 2009 RMDs.

Amending the Plan. WRERA requires that plans be amended to reflect the treatment of
2009 RMDs and related payments no later than the last day of the first plan year
beginning on or after January 1, 2011 (January 1, 2012 for governmental plans) (the
“Amendment Deadline”). Notice 2009-82 provides two alternative sample amendments
that may be used by plan administrators to reflect the operation of their plans for 2009.
One of the amendments provides that the plan will make 2009 RMDs and the other
provides that the plan will not make 2009 RMDs, unless, in either case, the participant
affirmatively elects otherwise. The amendments also include language regarding the

direct rollover treatment of 2009 RMDs.

Plan sponsors may use either amendment regardless of their current plan language, and
the sample amendments may be modified to reflect the plan’s terms and administrative
procedures. In the IRS Phone Forum, IRS representatives indicated that in deciding which
amendment to adopt, a plan administrator may interpret the plan in a reasonable
manner and then amend the plan to reflect the operation, even if the operation changes.
Plan administrators should notify participants of, and provide them with the means to
exercise, their right to elect to receive, or not receive, as applicable, 2009 RMDs.
However, the IRS is not mandating any specific way in which such notification is to be
provided or such elections be implemented. In addition, the IRS representatives said that
where a plan administrator interprets a plan as providing that 2009 RMDs will not be
made, the plan must allow an affected participant the right to elect to receive 2009 RMDs
in order to avoid violating the anti-cutback rules. However, where a plan administrator
interprets a plan as providing that 2009 RMDs will be made, there is no requirement that

the plan provide affected participants with the right to elect otherwise.



Rollover Relief. Participants who have already received payments that would have been
2009 RMDs (or one of a substantially equal series of distributions that would have
included 2009 RMDs) are being given an extended time period to roll over those amounts
either into an eligible retirement plan or an IRA. For this purpose, a participant may roll
over the amounts until the later of the 60th day following the date of distribution and
November 30, 2009. In addition, because Section 201(b) of WRERA exempted amounts
that would have been 2009 RMDs from the notice requirements of Code Section 402(f),
plan sponsors are not obligated to issue rollover notices with respect to any such

distributions.

A number of the previously unanswered questions regarding the waiver and treatment of
2009 RMDs are also presented and addressed in Notice 2009-82 in the form of Q&A
guidance. Most notably, the Q&A guidance in Notice 2009-82 provides that plan
distributions that include 2009 RMDs can be rolled over back into the same plan,
provided the plan allows for rollover contributions and the rollover satisfies the
requirements of Section 402(c) of the Code. This means that participants have until
November 30, 2009, or the 60th day from the date of distribution, to roll over any 2009
RMDs previously received back into their plan. The IRS representatives noted that if a
plan does not currently allow for rollover contributions, the plan may still accept the
rollover of 2009 RMDs, if the plan is amended to reflect such operation no later than the

Amendment Deadline.

Unused Paid Time-Off Contributions to Qualified Plans

The IRS recently issued two Revenue Rulings that address the treatment of contributions
of the dollar equivalent of unused paid time-off (“PTO"”) to a qualified plan in the context
of annual contributions (Revenue Ruling 2009-31) and in the context of contributions on
termination of employment (Revenue Ruling 2009-32). Both Revenue Rulings provide
that it is permissible either to permit or mandate that employees contribute the dollar
equivalent of any unused paid time-off as of a specified date to a profit sharing and/or

401(k) plan (the “Qualified Plan”), subject to the following:

« General Rules. In both Revenue Rulings, all employees of the employer are eligible
to participate in the PTO plan on substantially the same terms and conditions, the
PTO plan qualifies as a bona fide sick and vacation leave plan for purposes of the
deferred compensation rules under Code Section 409A, and all payments for PTO
come from the general assets of the employer.



Treatment of Non-Elective Contributions. Where the PTO plan mandates that any
unused PTO as of a specified date is forfeited and the dollar equivalent of the
forfeited amount is contributed to the Qualified Plan, the contributions are non-
elective contributions and are subject to the applicable limitations under Code
Section 415(c). In addition, because the amount contributed for each participant
will vary based on his or her amount of unused PTO, the arrangement will likely not
satisfy the design-based safe harbor under Code Section 401(a)(4), and will require
non-discrimination testing of the contributions made for individual participants.

Because non-elective contributions to a Qualified Plan are not treated as
compensation under Code Section 415(c) (“Section 415 Compensation”), plan
administrators will need to monitor the mandated contribution of unused PTO
contributions, especially in the context of termination of employment, to ensure
that the Code Section 415(c) limits are not exceeded.

For instance, suppose an employee terminates employment on December 28,

2009, and pursuant to the terms of the PTO plan, must contribute his unused PTO
to the Qualified Plan. The unused PTO is allocated to the Qualified Plan on January
18, 2010. Because the non-elective contributions are excluded from the employee’s
Section 415 Compensation, he has no Section 415 Compensation for 2010, and
therefore the non-elective contribution would exceed the employee’s Section 415
Compensation and violate the Code Section 415 limits. This issue may be avoided
(as described in Situation 2 of Revenue Ruling 2009-32), by requiring that, in the
context of a termination of employment, 50% of the unused PTO must be
contributed to the Qualified Plan, and the remainder will be paid to the employee as
cash within 2 ¥> months following the termination date or, if later, the end of the
limitation year in which the termination date occurs.

Note: Because elective contributions to a Qualified Plan are generally included in Section

415 Compensation, this issue does not arise in the context of an arrangement that

permits, rather than requires, employees to contribute unused PTO to a Qualified Plan.

Application of 415 Limits. In determining whether the Qualified Plan meets the
limitations under Code Section 415 for each limitation year, the contribution of
unused PTO, whether elective or non-elective, is treated as credited to the account
of a participant for a particular limitation year if it is allocated to the participant’s
account under the terms of the plan within that limitation year.



If the applicable requirements are met, the Revenue Rulings provide that requiring or
permitting the contribution of the dollar equivalent of unused PTO to a Qualified Plan
does not cause the Qualified Plan to fail to be a qualified plan under Code Section 401(a),
and a participant does not include the contributions to the Qualified Plan in his or her

gross income until distributions are made to the participant from the Qualified Plan.

During the IRS Phone Forum, the IRS representative indicated that the IRS is considering
extending this feature to Code Section 403(b) plans. The IRS representative also stated
that where an employer requires that unused PTO be contributed to a Qualified Plan, but
allows an employee to postpone his or her termination date in order to use up some of
his or her unused PTO, that would not convert the otherwise non-elective contributions
into elective contributions, as it is generally within the discretion of an employee to

select the termination date.

Updated Safe Harbor Distribution Notices

Code Section 402(f) requires that a plan administrator inform a recipient of an eligible
rollover distribution in writing of his or her right to roll over such amounts, the tax
implications of receiving the distribution (rather than rolling it over) and certain other
information. The Treasury regulations provide that a plan administrator is deemed to
have complied with the requirements of Code Section 402(f) if it provides the applicable

model notice published by the IRS.

The IRS originally published a safe harbor notice in Notice 2002-3. Since its publication, a
number of changes in the law have occurred that have made the IRS safe harbor 402(f)
notice outdated, including, but not limited to (i) the existence of designated Roth
contributions, as added by Code Section 402A, which are subject to special rollover
requirements, (ii) the requirement that mandatory distributions in excess of $1,000 from
a qualified plan under Code Section 401(a) be paid in a direct rollover to an IRA or a
designated trustee or issuer in the absence of an affirmative election otherwise by the
participant, (iii) the treatment of, and income inclusion required, with respect to rollover
to a Roth IRA of amounts that are not from a designated Roth account (other than after-
tax contributions), (iv) the introduction of non-spouse designated beneficiaries as eligible
to make rollover contributions, and (v) the treatment of distributions from a qualified plan

to a non-resident alien.



In Notice 2009-68, the IRS issued two updated safe harbor 402(f) notices to address the
above-noted recent changes in the law - one of which is recommended for distributions
from a non-Roth account (click here to access the notice) and the other is recommended
for distributions from a Roth account (click here to access the notice). Notice 2009-68
provides that plan administrators may continue to use the previously-published safe
harbor notices through December 31, 2009. In the meantime, plan administrators should
review the recently issued safe harbor 402(f) notices, and determine which changes are
necessary to their own notices, or whether one or both the model notices should be used

prospectively.

In light of a controversial statement included in the new 402(f) safe harbor notice, plan
sponsors should take note of an often misunderstood rule with respect to after-tax
contributions. If a participant has after-tax contributions, the participant may roll over
those amounts through either a direct rollover or a 60-day rollover. However, if the
participant does a direct rollover of only a part of the account and receives a distribution

of the rest, each payment will include an allocable portion of the after-tax contributions.

For example, assume a participant has a $10,000 account balance with $3,000 of after-
tax contributions. Assume further that the participant wants to roll over the $7,000 of
taxable money to a new employer’s plan that does not accept after-tax contributions and
take a distribution of the $3,000 of after-tax money. According to the statement in the
new 402(f) notice, each of these two amounts would be deemed to include an allocable
portion of the after-tax contributions. The IRS is aware of this issue and is considering

whether changes are appropriate.

The IRS representatives indicated during the Phone Forum that the IRS expects to make

Spanish translations of the model notices available.



Roth IRAs - Rollovers From Employer Plans

Notice 2009-75 describes the federal income tax consequences of rolling over an eligible
rollover distribution to a Roth IRA described in Code Section 408A. Effective for
distributions made after December 31, 2007, the Pension Protection Act of 2006 (the
“PPA") expanded the range of distributions from qualified plans that are eligible to be
directly rolled over into a Roth IRA, to include eligible rollover distributions that are not
made from a designated Roth account under an eligible employer plan (a “Non-Roth
Distribution”), subject to an income limitation (as described below) for tax years prior to

2010.

Income Tax Consequences. Notice 2009-75 provides that if a Non-Roth Distribution is
rolled over to a Roth IRA, the amount includible in the distributee’s gross income for the
year of the distribution is equal to the amount that would have been includible in the
distributee’s gross income if the amount were not part of a qualified rollover contribution.
If the amount rolled over into a Roth IRA is an eligible rollover distributions made from a
designated Roth account under an eligible employer plan (a “Designated Roth
Distribution”), the rollover amount is not includible in the distributee’s gross income,
regardless of whether the distribution is a qualified distribution from the designated Roth
account (See our prior Client Alert on qualified distributions from a designated Roth

account (click here to access the Client Alert)).

Rollover Limitations. Notice 2009-75 also provides that Non-Roth Distributions made
before January 1, 2010, may only be rolled over to a Roth IRA if (1) the distributee’s
modified adjusted gross income for the year of the distribution does not exceed $100,000
and (2) if the distributee is married, that the distributee files a joint federal income tax
return with his or her spouse. The income limit and joint filing requirement do not apply
to a rollover of a Designated Roth Distribution to a Roth IRA, and will no longer apply to

the rollover of Non-Roth Distributions to a Roth IRA made on or after January 1, 2010.
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